https://vimeo.com/313008575

Zahvaljujući postupku u kojem se imenuju vodeći kandidati, koji se prvi put primijenio na europskim izborima 2014., europski građani imaju utjecaj na izbor kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije.

   
Na temelju rezultata europskih izbora Europski parlament bira vodećeg kandidata na mjesto predsjednika Komisije nakon što ga formalno predlože čelnici država i vlada koji pri toj odluci uzimaju u obzir rezultate europskih izbora.

To je pravilo po prvi put primijenjeno 2014. kada je na mjesto predsjednika Komisije imenovan vodeći kandidat Europske pučke stranke Jean-Claude Juncker. Uoči izbora 2014. vodećeg je kandidata imenovalo pet europskih političkih stranaka.


Parlament je spreman odbiti svakog kandidata za mjesto predsjednika Komisije koji nije vodeći kandidat


rezoluciji o kojoj se glasalo u veljači Parlament je upozorio da je spreman odbiti kandidata za predsjednika Komisije koji nije istaknut kao vodeći od strane europskih političkih stranaka uoči izbora u svibnju 2019. Dodano je da trenutačni povjerenici Komisije mogu biti imenovani za vodećeg kandidata uoči europskih izbora bez obveze da prije toga uzmu neplaćeni dopust, ali ne smiju koristiti ljudske i materijalne resurse Komisije za aktivnosti povezane s izbornim kampanjama.


Transparentniji i demokratski proces


Europska komisija također je preporučila da bi se postupak imenovanja nositelja lista trebao nastaviti i poboljšavati u svjetlu izbora za Europski parlament 2019. Istaknula je kako bi nacionalne i europske stranke do kraja 2018. trebale objaviti imena svojih kandidata za mjesto predsjednika Komisije, a po mogućnosti do početka 2019. i njegov program.


Europske stranke imenuju svoje vodeće kandidate


Na stranačkim kongresima tijekom jeseni i zime 2018. očekuje se imenovanje vodećih kandidata. Politička stajališta o budućnosti Europe branit će u jednom ili dva sučeljavanja koja će se prenositi uživo u kampanji 2019.


Europska politička stranka je stranka koja djeluje na europskoj razini, a sastavljena je od nacionalnih stranaka u državama članicama. U travnju 2018. odobrena su nova pravila financiranja europskih političkih stranaka i zaklada.


Europska pučka stranka (EPP)Europska pučka stranka (EPP) izabrala je Manfreda Webera (CSU, Njemačka) kao vodećeg kandidata za europske izbore, 8. studenoga 2018. na kongresu u Helsinkiju.Weber (46) je započeo svoju političku karijeru u regionalnom parlamentu 2002. godine, a 2004. izabran je u Europski parlament. Od 2014. bio je na funkciji predsjednika skupine EPP-a u Europskom parlamentu.Diplomirao je inženjersku fiziku na Sveučilištu u Münchenu (primijenjene znanosti).

@ManfredWeberStranka europskih socijalista (PES)

Kongres od 7. do 8. prosinca u Lisabonu (Portugal)Vodeći kandidat Stranke europskih socijalista (PES), Frans Timmermans (57) izabran je od strane članova kongresa u Lisabonu 7. i 8. prosinca 2018. godine.Timmermans (PvdA, Nizozemska) trenutno obnaša dužnost prvog potpredsjednika Europske komisije. Prvo je izabran u Senat nizozemskog parlamenta 1998. Od 2007. do 2010. bio je državni tajnik za europske poslove, a od 2012. do 2014. kao ministar vanjskih poslova u vladi Marka Ruttea. Timmermans je diplomirao francuski jezik i književnost na Sveučilištu Radboud.

@timmermansEUUnija konzervativaca i reformista Europe (ACRE)Jan Zahardil (Građanska demokratska stranka, Češka) proglašen je vodećim kandidatom za svoju stranku 14. studenog. Zahardil (55), član je Europskog parlamenta i Europskih konzervativaca i reformista (ECR). On je također predsjednik Unije konzervativaca i reformista Europe (ACRE). Prije početka karijere kao člana Europskog parlamenta 2004. bio je član Zastupničkog doma Češke Republike. Gospodin Zahradil je istraživač po zanimanju, koji je diplomirao na Sveučilištu za kemiju i tehnologiju u Pragu.

@zahradilJan

Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE)

Kongres 8. i 10. studenoga u MadriduSavez liberala i demokrata za Europu (ALDE) održat će nominaciju za svog "vodećeg kandidata" 8. i 10. studenoga u Madridu tijekom svog kongresa. Delegati iz svih stranaka članica EU-a mogu imenovati potencijalne kandidate; međutim, trebaju ih podržati i tri stranke članice u različitim državama EU-a.

Europska stranka zelenih (EGP)

Kongres 23. i 25. studenoga u Berlinu (Njemačka)Ska Keller (37) i Bas Eickhout (42) dva su vodeća kandidata izabrana od strane Europske zelene stranke (EGP) za europske izbore na kongresu u Berlinu 23. i 25. studenoga.Ska Keller (Bündnis 90/Die Grünen, Njemačka) studirala je islamske studije, turkologiju i židovske studije na Slobodnom sveučilištu Berlinu i Sveučilištu Sabanci u Istanbulu. Izabrana u Europski parlament po prvi put u 2009., kandidirala se kao vodeća kandidatkinja Europske zelene stranke (EGP) na izborima za Europski parlament 2014. godine. Keller je potpredsjednica grupacije Zelenih u parlamentu.

@SkaKellerBas Eickhout (GroenLinks, Nizozemska) studirao je kemiju i znanost o okolišu na Sveučilištu Radboud u Nijmegenu. Kasnije je postao istraživač u Agenciji za zaštitu okoliša Nizozemske. Član je Europskog parlamenta od 2009. godine.

@BasEickhoutDaljnja ažuriranja o ostalim političkim strankama su u procesu.

back to top