https://vimeo.com/313008575

A 2014-es európai választásokon debütáló „csúcsjelölt" (azaz vezető jelölt) eljárásnak köszönhetően az európaiaknak abba is beleszólásuk van, hogy kit jelöljenek az Európai Bizottság elnöki posztjára.

leadcandidates_HU.jpg   
 

Az európai választások eredményein alapulva az Európai Parlament az egyik listavezető csúcsjelöltet választja meg a Bizottság elnökének, akinek személyére az állam- és kormányfők az európai választások kimenetelének ismeretében tesznek hivatalos javaslatot.

Az eljárás alkalmazására első ízben 2014-ben került sor, amikor az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Jean-Claude Junckert nevezték ki a Bizottság elnökévé. A 2014-es választásokra öt európai képviselőcsoport állított csúcsjelöltet.


Az európai pártoknak listavezető jelölteket állítanak

A pártcsaládok a 2018-as őszi és téli kongresszusaik alkalmával nevezik meg vezető jelöltjeiket. A jelöltek a 2019-es választási kampány élő vitáiban mutatják be és ütköztetik az Európa jövőjével kapcsolatos programjaikat.

Az „európai politikai párt” európai szinten működik, és legalább a tagállamok negyedében választott parlamenti képviselővel rendelkező nemzeti pártok képviselőit tömöríti. 2018 áprilisában új szabályokat hagytak jóvá az európai politikai pártok és alapítványok finanszírozására vonatkozóan.


Európai Néppárt (EPP)

Kongresszus: november 7-8., Helsinki (Finnország)

Az Európai Néppárt (EPP) a november 7-8-án Helsinkiben megrendezett kongresszusán Manfred Webert (CDU, Németország) választotta az európai választásokon induló, vezető jelöltjének.

A 46 éves politikus 2002-ben a tartományi parlamentben (Bayerischer Landtag) kezdte pályafutását, 2004-ben választották be az Európai Parlamentbe. 2014 óta az Európai Néppárt elnöke. A jelölt a Müncheni Természettudományi Egyetemen szerzett mérnöki diplomát. @ManfredWeber


Az Európai Szocialisták Pártja (PES)

Kongresszus: december 7-8., Lisszabon (Portugália)

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a december 7-8-i lisszaboni kongresszusán az 57 éves Frans Timmermanst (PvDA, Hollandia) jelölte a vezető jelölti posztra.

Timmermans jelenleg az Európai Bizottság első számú alelnöke. 1998-ban választották be először a holland parlament alsóházába. 2007-től 2010-ig külügyi államtitkárként, 2012-től 2014-ig Európa-ügyi miniszterként dolgozott Mark Rutte kormányában. Timmermans a Radboud Egyetemen szerzett francia szakos diplomát. @timmermansEU


Reformerek Európai Szövetsége (ACRE)

A párt november 14-én Jan Zahradilt (Polgári Demokrata Párt, Csehország) nevezte meg vezető jelöltjeként.

Az 55 éves Zahradil az Európai Parlament képviselője az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában (ECR). Emellett az Európai Konzervatívok és Reformisták Szervezetének (ACRE) alelnöke is. Európai parlamenti pályafutása előtt a cseh parlament tagja volt. Zahradil a Prágai Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, és kutatóként dolgozott. @zahradilJan


Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE)

Kongresszus: november 8-10., Madrid (Spanyolország)

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) párt a november 8-10. közötti madridi kongresszusán bejelentette, hogy egyetlen csúcsjelölt helyett liberális vezetők csoportját jelöli az európai választásokon. Az ALDE párt elnökét bízták meg azzal, hogy összeállítsa a kilenc tagból álló csapatot, amelyet a párt a 2019. elején Berlinben megrendezendő kongresszusán hagy majd jóvá.


Európai Zöld Párt (EGP)

Kongresszus: november 23-25., Berlin

A 37 éves Ska Keller és a 42 éves Bas Eickhout az Európai Zöld Párt (EGP) két vezető jelöltje, akiket a november 23-25. közötti őszi tanácsülésén, Berlinben neveztek meg.

Ska Keller (Bündnis 90/Die Grünen, Németország) iszlám tanulmányokat, turkológiát és judaisztikát hallgatott a Berlini Szabadegyetemen és az isztambuli Sabanci Universitesi egyetmen. Az Európai Parlamentbe először 2009-ben beválasztott képviselő a 2014-es európai választásokon is pártja csúcsjelöltje volt. Keller a zöldek társelnöke az Európai Parlamentben. @SkaKeller

Bas Eickhout (GroenLinks, Hollandia) kémiát és környezetvédelmi tanulmányokat hallgatott a nijmegeni Radboud Egyetemen. Később kutatóként dolgozott a holland környezetvédelmi hatóságnál. Az Európai Parlamentnek 2009 óta képviselője. @BasEickhout

Hamarosan még több információt olvashat itt a politikai pártokkal kapcsolatban.


Az EU vezetőjelölt-eljárása egyre több támogatóra talál

A legfrissebb (2018. novemberi) közvéleménykutatások szerint a válaszadók 67 százaléka szerint a vezetőjelölt-folyamat egyrészt jelentős előrelépés az uniós demokrácia szempontjából (61 százalék), másrészt pedig átláthatóbbá teszi az Európai Bizottság elnökének megválasztását (63 százalék).


A Parlament minden olyan jelölt kinevezését elutasítja, akit nem csúcsjelöltként jelöltek a Bizottság elnöki posztjára

Egy 2018 februárjában megszavazott állásfoglalásban a Parlament arra figyelmeztet, hogy kész elutasítani a Bizottság elnöki posztjára jelölt bármely személy kinevezését, aki a 2019-es uniós választásokon nem csúcsjelöltént indult. Az állásfoglalásban a képviselők hozzátették, hogy a hivatalban lévő uniós biztosoknak nem kell fizetés nélküli szabadságot kivenniük ahhoz, hogy listavezetőként indulhassanak, azonban nem használhatják fel a Bizottság emberi és anyagi erőforrásait a választási kampány céljaira.


Átláthatóbb és demokratikusabb eljárás

A listavezető-jelölési eljárás alkalmazását és a 2019-es választásokra való továbbfejlesztését az Európai Bizottság is javasolta. A nemzeti és az európai pártoknak 2018 végéig meg kell nevezniük „a Bizottság elnöki tisztségéért induló, általuk támogatott jelöltet, és ideális esetben 2019 elejéig közzé kell tenniük a jelölt saját programját” – fogalmazott a Bizottság.

back to top