https://vimeo.com/313008575

Procedura candidaţilor „cap de listă”, folosită prima dată în alegerile europene din 2014, oferă cetățenilor europeni un cuvânt de spus cu privire la candidații la funcția de Președinte al Comisiei Europene.

leadcandidates_RO.jpg   
leadcandidates_RO.jpg

Pe baza rezultatelor alegerilor europene, un candidat „cap de listă” va fi ales Președinte al Comisiei de către Parlamentul European, după ce este propus în mod oficial de către șefii de stat și de guvern, care vor lua în considerare rezultatele alegerilor europene.


Așa s-a întâmplat pentru prima dată în 2014, când candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit Președintele Comisiei. Înaintea alegerilor din 2014, cinci partide politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă”.


Parlamentul este pregătit să respingă orice candidat la funcția de Președinte al Comisiei care nu a fost desemnat candidat „cap de listă”


Într-o rezoluție votată în luna februarie 2018, Parlamentul a avertizat că este pregătit să respingă orice candidat la funcția de Președinte al Comisiei Europene, care nu este desemnat candidat „cap de listă” înaintea alegerilor europene din 2019. În plus, comisarii europeni în exercițiu pot să participe la alegerile europene drept candidați „cap de listă”, fără a fi nevoiți să intre în concediu fără plată, dar nu pot utiliza resursele umane sau materiale ale Comisiei pentru activitățile legate de campaniile electorale.


Un proces mai transparent și democratic


De asemenea, Comisia Europeană a recomandat continuarea și îmbunătățirea procesului candidaţilor „cap de listă” în vederea alegerilor din 2019 pentru Parlamentul European. Până la finalul anului 2018, partidele naționale și europene ar trebui să anunțe „candidatul la funcția de Președinte al Comisiei pe care îl susțin și, în mod ideal până la începutul anului 2019, programul propriu al candidatului respectiv”, subliniază Comisia.


Partidele europene își desemnează candidații „cap de listă”


Partidele politice europene îşi vor desemna candidaţii „cap de listă” la congresele din toamna și iarna anului 2018. Ei își vor prezenta şi susţine programele politice despre viitorul Europei în dezbateri în direct organizate în cursul campaniei din 2019.


Un partid politic european funcționează la nivel european,alcătuit din partide naționale din statele membre, cu parlamentari aleşi în cel puţin un sfert din statele membre. Noi norme privind finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene au fost aprobate în aprilie 2018.


Datele congreselor partidelor europene şi procedurile (aşa cum arată pe 15.10.2018)


Partidul Popular European (PPE)

Congres: 7-8 noiembrie în Helsinki (Finlanda)


Partidul Popular European (PPE) va decide pe cine desemnează candidatul „cap de listă” în cadrul congresului organizat la Helsinki, în 7-8 noiembrie 2018. Pentru a fi nominalizat oficial, un candidat are nevoie de susţinerea propriului partid şi a altor două partide membre, reprezentând state membre diferite. Adunarea politică a PPE va evalua candidaţii pe 6 noiembrie şi va supune votului congresului candidaturile eligibile. Pentru a câştiga este nevoie de o majoritate absolută.


Partidul Socialiştilor Europeni (PES)

Congres: 7-8 decembrie, Lisabona (Portugalia)


Candidatul „cap de listă” al Partidului Socialiştilor Europeni va fi anunţat în urma congresului din Lisabona, care are loc între 7 şi 8 decembrie. Candidatul trebuie să fie nominalizat de un partid şi să fie susţinut de 25% dintre partide sau organizaţii membre cu drept deplin în PES. Comitetul electoral, care urmează să fie stabilit de către Preşedinţia PES, va finaliza lista candidaţilor potenţiali. Principalul candidat „cap de listă” va fi ales de pe această listă, cu majoritate absolută, în cadrul unui vot care are loc pe 1 decembrie, ziua alegerilor europene pentru PES şi va fi anunţat o săptămână mai târziu.


Partidul Verzilor Europeni

Consiliul de Toamnă: 23-25 noiembrie, Berlin (Germania)


Cei doi candidaţi „cap de listă” ai Partidului Verzilor Europeni sunt aşteptaţi să fie anunţaţi cu ocazia Consiliului de Toamnă al partidului organizat între 23 şi 25 noiembrie 2018 la Berlin. Pentru a deveni un candidat oficial, este nevoie de susţinerea a cel puţin şaşe partide membre, incluzând partidul candidatului. Candidaţii potenţiali (3) vor derula campanii pentru a obţine susţinerea membrilor partidului. Rezultatul va fi anunţat la finalul Consiliului de Toamnă.


Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE)

Congres: 8 - 10 noiembrie, Madrid (Spania)


Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) va deschide nominalizările pentru candidata/ul „cap de listă” la congresul partidului din Madrid. Delegaţii din toate partidele membre din UE pot nominaliza potenţiali candidaţi. Aceştia trebuie să fie susţinuţi de trei partide membre din state UE diferite. Pentru a deveni candidatul „cap de listă” al partidului, e nevoie de majoritatea voturilor la Consiliul partidului de la final de februarie 2019.


Detalii despre celelalte partide urmează a fi adăugate.

back to top